Del
NorskEnglish
Tilbake til oversikten
Show info

Riefenstahl, Leni

Leni Riefenstahl var en tysk filmregissør, fotograf, danser, skuespiller og koreograf. Hun var svært innovativ, og utviklet mange av dagens standardteknikker innen filming. Hennes filmer er anerkjent for sine estetiske kvaliteter.

Riefenstahl ble tidlig fascinert av filmmediet, oppsøkte regissøren Arnold Fanck og lyktes med å få roller i hans filmer. Hun debuterte som skuespiller i Alexander Kordas «Tragödie im Hause Habsburg», og fikk sitt gjennombrudd i filmen «Der heilige Berg» (1926) . Senere ble hun regissør og hadde regi bl a på en del propagandadokumentar for Hitler og de tyske nasjonalsosialistenes styre på 1930-tallet. Hennes to mest kjente produksjoner er «Viljens triumf» (1935) og «Olympia» (1936).

Etter Tysklands sammenbrudd i 1945 ble hun internert i en fransk fangeleir. Hun prøvde å gjenoppta karrieren som filmskaper, men ble avvist av filmindustrien. Senere konsentrerte hun seg mest om fotoarbeid, og blant hennes kjente produksjoner var fra bryllupet mellom Mick Jagger og Bianca.

Birth year
1902