Del
NorskEnglish
Tilbake til oversikten
Show info

Alveng, Dag

Dag Alveng (f. 1953) er en av Norges fremste og betydeligste fotokunstnere. Ikke minst er han av de fotografene som har vært med på å gi kunst-fotografiet oppmerksomhet i Norge.

Dag Alveng har fotografert siden han var 8-9 år gammel. Det var hans far som lærte han opp i faget. En utsøkt teknisk kvalitet har alltid vært Alvengs varemerke. I så måte er han influert av amerikansk straight photography og fotografer som Robert Adams, Lewis Baltz, Harry Callahan og Ray Metzker. Alvengs tekniske perfeksjonisme og dyktighet diskuteres ofte, hans vekt på særskilte fotografiske kvaliteter som rik detaljgjengivelse, vekselvirkningen mellom helheten og detaljene og en nyansert gråtoneskala.

For det er gråtoneskalaen man ofte forbinder med Alveng. Mens andre fotografer spenner sine bilder fra det lyseste hvite til det mørkeste sorte, jobber Alveng i det øverste sjiktet av gråtoner: Fra et lite spekter gråtoner får han frem de utroligste nyanser og faktisk farger.

Uten farger kan man snakke om en abstraksjon av virkeligheten. I disse gråtonene er det
også lyset som fanger en i Alvengs fotografier. Enkelte ganger blendes man nesten av lysets høye intensitet. Hvis du gjennom regntunge dager kan huske det sterke og intense lyset som er om sommeren, da ser du for deg lyset i Alvengs bilder. Summen av alle disse elementene må bli stemning. Alveng søker ingen dypere mening i sine bilder. Det handler verken om eksotiske scener eller spektakulære motiver, men daglige scener som omgir oss alle, men som vi ikke alltid tar oss tid til å feste i minnet, langt mindre til kamerarullen.

Birth year
1953