Nytt liv venter ærverdige (Deich)man
– Det siste året har vært en utrolig reise fylt med betydelige fremskritt. Å være en del av Deichs utvikling har gitt meg sjansen til å jobbe både kreativt og strategisk med et prosjekt som skal etterlate et varig inntrykk på byen vår, sier Siri Løining.
Hun er Møller Eiendoms konsept- og utviklingssjef for prosjektet Deich. I 2027 skal det gamle hovedbiblioteket i Oslo gjenoppstå. Målet er å skape et hus som blir ett av Oslos topp 10 mest besøkte steder
Drømmeprosjektet
Løining fryder seg over å ha fått oppgaven med å fylle Gamle Deichmanske med nytt liv.
– Dette er, uten tvil, drømmeprosjektet.
Møller Eiendoms ambisiøse mål om å forene historie, funksjonalitet og innovative konsepter, og omdanne et ikonisk bygg til et fotografi- og kultursenter, var en utfordring hun rett og slett ikke kunne si nei til.
– Tanken om å skape et dynamisk og inkluderende møtested for fotografi, kultur, servering og dialog resonerte sterkt, forteller hun.
Visjonen hennes er at det nye kulturelle kraftsentrumet skal etterlate en spesiell følelse hos de besøkende.
– Man skal forlate Deich med en helt spesiell følelse. En følelse av å ha vært på et sted som virkelig beriker: et sted hvor man har oppdaget noe nytt, og blitt inspirert. Det er det Deich skal by på.
– Målet er at de besøkende, når de forlater bygget, ikke bare har hatt en flott opplevelse, men også sitter igjen med en dypere forbindelse med fotografi, sier Løining.
Et gigantisk hus
Bygget, i sin tid tegnet av Nils Reiersen, fikk ved åpningen i 1933 tilnavnet «Trappehuset». Hvorfor? På grunn av byggets 25 ulike etasjer og nivåer.
Å omdanne et gammelt bibliotek av denne art til et kulturhus krever nøye planlegging.
– Vi startet med en forstudie for å kartlegge prosjektets hovedelementer, inkludert konseptutvikling og strategi.
– Deretter var en vellykket prosess med Byantikvaren avgjørende for å unngå formelle fredningssaker. Prosjektet har krevd, og vil videre også kreve, en overordnet form for organisering. Med min bakgrunn fra drift og hotellutvikling er jeg godt rustet til å bidra her, sier hun.
Løining gikk inn i prosjektet med tung erfaring. Hun kom fra stillingen som merkevaredirektør for Sommerro. Før den tid var det prosjektet Amerikalinjen som opptok tiden hennes.
Hun er imidlertid ikke alene om arbeidet med Deich.
– Prosjektgruppen vår består av en hel rekke nøkkelpersoner, og min nærmeste prosjektpartner, Erik Gausen, kjenner hver krik og krok av bygget. Vårt samarbeid er komplementært, forteller hun.
Det er også samlet et dyktig team fra ulike felt for prosessene med visuell identitet, interiør, bærekraft og bevaring.
Skal fylles med liv
Det var i mars 2021 at Møller Eiendom tok over de gamle biblioteklokalene på Hammersborg i Oslo sentrum. Selv om det meste har gått etter planen siden da, er det ingenting som går knirkefritt. Det erkjenner også Løining.
– En av de største utfordringene har vært å balansere visjoner med praktiske realiteter, spesielt med et bygg som har nesten et århundres historie. Men ved å opprettholde en åpen dialog og være fleksible, har vi klart å balansere bevaring med modernisering, og sikret at alle endringer respekterer byggets historiske verdi.
I 2027 skal bygget være et levende sted, med tidligere utilgjengelige rom åpnet for publikum.
– Dette var jo et stille sted: Et sted hvor du lånte en bok og kanskje drakk en kopp kaffe. Nå skal vi fylle huset med liv!
Et hus for alle
Huset skal tilby besøkende å oppdage noe nytt hver gang, finne sine favorittsteder å henge i, alt innrammet av fotografi, visualiserer Løining.
– Vi skaper et samlingspunkt for fotografi i hjertet av Oslo - 14 000 kvadratmeter blir til Fotohuset Deich. Vi ønsker å skape et åpent hus for alle, hvor noen rom er dedikert til festligheter og andre til daglig bruk.
Det legges stor vekt på bærekraftig og lønnsom drift, og Møller har høye ambisjoner for både museet og huset generelt.
– Vi ønsker å bidra til å revitalisere Hammersborg, en bydel der øst møter vest, og gamle ideer utfordres av nye.
Tekst: Tinius Svendsen
Foto: Lars Petter Pettersen