Henri Cartier-Bresson, The Visit of Cardinale Pacelli a Montmartre, Paris, 1938, Møllersamlingen © Magnum Photos.

Om Møller­samlingen

Evige øyeblikk som engasjerer

Møllersamlingen består av rundt 1000 sort/hvitt- og fargefotografier. Det eldste fotografiet kan dateres tilbake til 1830-tallet, og det yngste ble printet «i går». Samlingen gir et omfattende historisk innblikk i fotografi som medium, og favner både norske og internasjonale fotografer.

Med utgangspunkt i Harald Møllers personlige interesse har familien og Aars over tid utviklet et stort engasjement for fotografiet. Og vi opplever også at foto engasjerer også på tvers av eiere og medarbeidere i selskapene våre.

Ambisjonen for samlingen er å bidra til økt forståelse og kunnskap om foto som dokumentasjons- og kunstform. Og vi bruker samlingen aktivt i vår egen kommunikasjon. En egen fotogruppe vurderer nyinnkjøp og strategi, og det jobbes kontinuerlig og langsiktig med å utvikle samlingen.

Kunstfotografi av hodet til en ugle i oransjerøde farger. Bakgrunnen er gul.

Fin Serck-Hanssen, Uten Tittel (Ugle), fra serien Fugl, 1991 / BONO

Sorthvitt bilde av tre kvinner på en benk i en park. Foran de på et teppe er to hunder og en baby

David Goldblatt, Baby With Child-Minders and Dogs In The Alexandra Street Park, Hillbrow, 1972, Møllersamlingen. © David Goldblatt/Bono 2021.

"Aars' mål er å gjøre samlingen tilgjengelig for alle som ønsker kunnskap om den"

Et viktig aspekt ved Møllersamlingen er at den skal vises fram.

I byggene vi eier henger fotografier fra samlingen framme til enhver tid. Du finner en rekke fotografier fra samlingen ved Aars' hovedkontor i Bygdøy Allé 4, hos Møller Mobility Group på Frysja og i Møller Medvinds lokaler på Alnabru. Møller Eiendom låner også fotografier fra samlingen til glede for sine leietakere, og du finner fotografier f.eks. i lokaler tilhørende Harbitz Torg og Mesh. På sikt skal Møllersamlingen inn i Gamle Deichmanske.

De siste årene har vært spennende og svært aktive år for Møllersamlingen, med blant annet flere utstillinger og fotofestivalen Oslo Negativ (2021 og 2022) til glede for fotointeresserte i Oslo. Vi har også valgt å løfte frem tilgjengeligheten for alle ved å lansere nye nettsider for Møllersamlingen.

Ønsker du informasjon om samlingen må du gjerne ta kontakt med kurator Nina Sørlie (nina@aars.no).

Portrett av kvinne stående blandt bibliotekhyller

Nina Sørlie er kurator for Møllersamlingen og kjenner samlingen godt. Her avbildet i forbindelse med fotofestivalen Oslo Negativ (Foto: Ranvei Lie, The Oslo Way)

Toppbilde: Henri Cartier-Bresson, The Visit of Cardinale Pacelli a Montmartre, Paris, 1938, Møllersamlingen © Magnum Photos.