Svart/hvitt bilde av en mann som kysser en kardinals hånd i folkemengden

Henri Cartier-Bresson, The Visit of Cardinale Pacelli a Montmartre, Paris, 1938, Møllersamlingen © Magnum Photos.

Om Møller­samlingen

Evige øyeblikk som engasjerer

Møllersamlingen består av rundt 1000 sort/hvitt- og fargefotografier. Det eldste fotografiet kan dateres tilbake til 1830-tallet, og det yngste ble printet «i går». Samlingen gir et omfattende historisk innblikk i fotografi som medium, og favner både norske og internasjonale fotografer.

Med utgangspunkt i Harald Møllers personlige interesse har familien over tid utviklet et stort engasjement for fotografiet. Og vi opplever også at foto engasjerer også på tvers av eiere og medarbeidere i selskapene våre.

Ambisjonen for samlingen er å bidra til økt forståelse og kunnskap om foto som dokumentasjons- og kunstform. Og vi bruker samlingen aktivt i vår egen kommunikasjon. En egen fotogruppe vurderer nyinnkjøp og strategi, og det jobbes kontinuerlig og langsiktig med å utvikle samlingen.

Kunstfotografi av hodet til en ugle i oransjerøde farger. Bakgrunnen er gul.

Fin Serck-Hanssen, Uten Tittel (Ugle), fra serien Fugl, 1991, Møllersamlingen. © Matthias Bruggmann / Galerie Polaris

Sorthvitt bilde av tre kvinner på en benk i en park. Foran de på et teppe er to hunder og en baby

David Goldblatt, Baby With Child-Minders and Dogs In The Alexandra Street Park, Hillbrow, 1972, Møllersamlingen. © David Goldblatt/Bono 2021.

Aars' mål er å gjøre samlingen tilgjengelig for alle som ønsker kunnskap om den

Et viktig aspekt ved Møllersamlingen er at den skal vises fram. I byggene vi eier henger fotografier fra samlingen framme til enhver tid. Du finner foto fra samlingen ved hovedkontoret i Bygdøy Allé 4, hos Møller Mobility Group på Frysja og i Møller Medvinds lokaler på Alnabru. Møller Eiendom låner også fotografier fra samlingen til gleder for sine leietakere. På sikt skal Møllersamlingen inn i Gamle Deichmanske.

2021 var et svært aktivt år for Møllersamlingen, med både utstilling og en tre uker lang fotofestival i Oslo. For første gang kunne publikum se deler av samlingen stilt ut offentlig. Utstillingen «Eksponert» på Henie Onstad Kunstsenter i Bærum var åpen for publikum fra juni til desember. Samme høst arrangerte vi sammen med Møller Eiendom fotofestivalen Oslo Negativ til glede for Oslos fotointeresserte.

Portrett av kvinne stående blandt bibliotekhyller

Nina Sørlie er kurator for Møllersamlingen og kjenner samlingen godt. Her avbildet i forbindelse med fotofestivalen Oslo Negativ (Foto: Ranvei Lie, The Oslo Way)

Ønsker du informasjon om Møllersamlingen må du gjerne ta kontakt med Nina.

Toppbilde: Henri Cartier-Bresson, The Visit of Cardinale Pacelli a Montmartre, Paris, 1938, Møllersamlingen © Magnum Photos.