Velkommen til fotofestivalen Oslo Negativ!

Helgene 14. - 29. oktober åpner Oslos store fotofestival for tredje gang. I år inviteres du til festival i den gamle veterinærhøgskolen på Adamstuen.

Oslo Negativ fyller igjen oktober-helgene med et bredt tilbud av utstillinger, foredrag, debatter, filmvisninger, mingling og workshops.

Oslo Negativ, som nå er blitt en frittstående stiftelse, skal inspirere, provosere og engasjere gjennom fotografi i alle former. Nytt i år er at Preus museum er en del av organisasjonen, og vil ha ansvar for den juryerte utstillingen (Open Call) og foredragsprogrammet. Som tidligere år vil festivalen samarbeide med gallerier, institusjoner og organisasjoner, og løfte fram det beste av det norske fotomiljøet i tillegg til å vise store internasjonale navn.

De to foregående årene ble Oslo Negativ arrangert i Gamle Deichmanske. Dørene til det gamle biblioteket er nå midlertidig stengt, og publikum inviteres derfor i år til å oppleve foto i den gamle veterinærhøgskolen på Adamstuen.

Blant båser og binger i stall og fjøs, i tidligere operasjonssaler og i røntgenrom tror vi lokalene kan tilføre både foto og årets tema (DNA - Demokrati, Natur, AI) en ny dimensjon.

Oslo Negativ 2023 blir den tredje fotofestivalen i rekken, og vi kan med stolthet si at festivalen gjennom sine to første leveår har vist hundrevis av fotografer, tusenvis av fotografier og tiltrukket seg titalls tusen entusiastiske publikummere.

-For oss er det å bidra i organiseringen av festivalen en aktiv satsing for å ta en koordinerende rolle innenfor fotofeltet og dokumentarmiljøet i Norge. Å kunne vise frem fotografiets alle fasetter, og kunne bidra til en arena hvor nasjonale og internasjonale kunstnere og aktører kan gå sammen i et krafttak, er særdeles viktig for den utviklingen museet skal inn i nå. Det er svært gledelig at både dokumentarfestivalen Mirage og Nordic Light-festivalen er positive til samarbeid, sier Preus museums direktør Cecilie Øien.

Oslo Negativ går i år av stabelen på den gamle veterinærhøgskolen på Adamstuen. Foto: Ove Kvavik

Legg turen til Adamstuen i oktober? Oslo Negativ vil tilby et bredt spekter av fotorelaterte aktiviteter. Foto: Ove Kvavik

The Oslo Way, som har gjennomført festivalene de tidligere årene, blir også med videre i utviklingen av fotofestivalen. Lars Tefre Baade fra The Oslo Way er valgt inn i styret i stiftelsen Oslo Negativ:

– Endringene kommer til å løfte festivalen ytterligere, og gjøre publikumsopplevelsen enda bedre, og fotografiets rolle enda tydeligere og mer sentral. Prosessen med å finne ut hvor det skal være har vært et eventyr!

Om Oslo Negativ

Oslo Negativ sin visjon er å inspirere en nasjonal fotointeresse gjennom å arrangere en årlig fotofestival. Prosjektets langsiktige mål er å ivareta og mangfoldiggjøre fotointeressen og forståelsen for fotografiets betydning i en internasjonal sammenheng. Fotografiet er et viktig medium i samfunnsdebatten, men teknologi og nyhetsproduksjon er i tillegg til å være viktige i demokratiske prosesser en mulig utfordring for demokratiet.

– Om et fotografi sier mer enn tusen ord, tenk hva en fotofestival som Oslo Negativ kan fortelle med flere tusen bilder, sier styreleder for stiftelsen og kurator for Møllersamlingen, Nina Sørlie.


Møllersamlingen og Aars er blant sponsorene til årets festival.