
Lyset tent for Deich
I 2024 ble lyset tent på Hammersborg, og gamle Deichmanske bibliotek fikk sitt nye navn: Deich. Selv om bygget ikke åpner for publikum før i 2028, lyser allerede nå Deich-navnet i rødt over byen.
– Vi vil vise at folk kan begynne å glede seg allerede nå. Vi lover å ta godt vare på det klassiske bygget som mange har et nært forhold til. Samtidig skal vi skape et helt nytt samlingspunkt, med foto som ramme, sier Siri Løining, konsept og utviklingssjef for Deich i Møller Eiendom.
Møller Eiendom kjøpte det gamlebiblioteksbygget på Hammersborg av Oslo kommune i 2020. Da hadde Deichman allerede flyttet til Bjørvika. Siden overtakelsen har de jobbet tett med arkitekter og Byantikvaren for å gi huset nytt liv, samtidig som dets sjel bevares. Med sine 14.000 kvadratmeter skal Deich bli byens store fotohus, med fotomuseum, restauranter, møtesteder og rom for foto i alle former.
– Vi jobbet lenge med å finne et helt nytt navn. Til slutt ga det seg egentlig selv. Huset har allerede en sentral plass i Oslo, i historien og i folks hjerter. Det skal selvsagt være med når vi nå skal bytte ut bøker med bilder. Navnet Deich er akkurat passe lokalt og internasjonalt, historisk og fremtidsrettet. Og det er veldig gøy å gjenbruke det gamle skiltet, med nytt lys i de originale bokstavene, sier Løining.

Siri Løining er Møller Eiendoms konsept- og utviklingssjef for prosjektet Deich.
Nytt liv til gamle bokstaver
Fasadeskiltet med det gamle navnet «Deichmanske bibliotek» var preget av et langt liv på sørveggen av bygget. Våren 2024 ble de første fem bokstavene forsiktig løftet ned for restaurering. Etter møysommelig oppussing og installasjon av nye lysrør, lyser nå «DEICH» i rødt over byggeplassen til det nye regjeringskvartalet og over byen, som et symbol på den spennende transformasjonen som er i vente.
Når dørene åpner i 2028, vil Deich huse Aars’ egen fotosamling, Møllersamlingen, i tillegg til spisesteder, møte og eventlokaler. Fotografiska museum vil flytte inn i byggets underetasje, og Deich vil by på en bredde av utstillinger – fra internasjonale stjerner til nye, norske talenter. Hele 14.000 kvadratmeter i bygget skal fylles med alle former for foto, fra kunst til historiske bilder og pressefoto. Fotohuset Deich vil også få uteservering rundt hele bygget, som en forlengelse av den nye Regjeringsparken.
Nå lyser DEICH-navnet i rødt over byen som et symbol på hva som er i vente. Det historiske biblioteksbygget er nemlig på god vei til å bli noe helt nytt: Fotohuset Deich – et levende samlingspunkt for foto, kunst, mat og kultur.

Etter møysommelig oppussing og installasjon av nye lysrør er bokstavene i det gamle fasadeskiltet på nytt i bruk.
Foto: Lars Petter Pedersen