Utstilling på Henie Onstad Kunst­senter

I 2021 ble Møllersamlingen vist offentlig for første gang i en kuratert utstilling. Nær 30 000 mennesker fant veien til Henie Onstad Kunstsenter og utstillingen Eksponert i perioden 23. juni–12. desember.

Gjennom utstillingens nær 300 fotografier fikk publikum oppleve hendelser og personer som har formet vår tid, men også glemte øyeblikk og anonyme forbipasserende. Ulike sjangre av foto var representert, fra dokumentar, landskap, portrett og mote til mer kunstneriske og eksperimentelle uttrykk. Ikoniske bilder ble vist parallelt med de mindre kjente, og samlet ga utstillingen de besøkende et bredt innblikk i 170 år av fotografiets historie.

Henie Onstad Kunstsenter har siden satset på fotografi siden 2017, og har presentert flere separatutstillinger med nye og anerkjente fotografer fra inn- og utland, og Aars støtter nevnte satsning økonomisk.

To personer studerer fotografier på en gallerivegg

Både små og store fant veien til Høvikodden og fotoutstillingen Eksponert.

To kvinner studerer mange små innrammede bilder som fyller en gallerivegg

Her kunne de oppleve øyeblikk og personer som har formet vår tid gjennom ulike fotografier.

Kurator for Eksponert var Susanne Østby Sæther, og utstillingens tittel viser både til den fotografiske prosessen og til presentasjonen av en privat fotosamling. Et av ønskene for Møllersamlingen er å øke fotointeressen i Norge, og et viktig ledd i å nå vår ambisjon er å gjøre samlingen tilgjengelig for alle som ønsker kunnskap om den. Eksponert var i 2021 en viktig bidragsyter til nettopp dette.

Foto: Nabeeh Samaan. Gjengitt med tillatelse fra Henie Onstad Kunstsenter.

Oppslag av boka Eksponert. En tekst av Carsten Jensen på venstre side. Et fotografi av Edward Burtynsky på høyre side.

Kjente forfattere har bidratt med litterære tekster, refleksjoner og kommentarer til utvalgte fotografier i boka «Eksponert: 170 år med fotografi fra Møllersamlingen». Foto av oppslag fra boken, Forlaget Press 2021

Eksponert dokumentert i bokform

I forbindelse med Eksponert på Henie Onstad Kunstsenter ga Forlaget Press ut en utstillingskatalog i bokform med foto fra Møllersamlingen. I boken har kjente forfattere har bidratt med litterære tekster, refleksjoner og kommentarer til utvalgte fotografier, deriblant Lars Saabye Christensen, Suzanne Brøgger, Linn Ullmann, Jon Fosse, Jón Kalman Stefánsson og Daniel Mendelsohn. I samspill forsterkes fotografier og tekst – i en bok med varighet også langt utover utstillingen.